Vad är kvittning?
Kvittningsförbudet hör till bruttoredovisningsprincipen. Bruttoredovisning innebär att man inte får kvitta tillgångar mot skulder i balansräkningen och att intäkter inte får kvittas mot kostnader. Alla belopp ska redovisas separat – det räcker inte med att redovisa mellanskillnader. Det finns få undantag till principen – poster får slås ihop om det egentligen handlar om en och samma transaktion och det får kvittas där det finns en legal kvittningsrätt.
Varför är kvittning förbjudet?
Kvittning är förbjudet eftersom det påverkar räkenskaperna och respektive nyckeltal på ett sådant sätt att det inte längre går att få en korrekt bild av företagets ekonomiska ställning. Relativa beräkningar blir vridna och viss information kan saknas helt och hållet - därför kan företagets ställning se mycket annorlunda ut jämfört med verkligheten.
Hur påverkar kvittning resultat- och balansräkning?
Resultaträkningen förlorar mycket viktig information vid eventuell kvittning. Om endast mellanskillnaderna i intäkter och kostnader redovisas så är det omöjligt att säga hur mycket företaget omsätter och hur mycket kostnader företaget har totalt sett. Nettoomsättningen och mängden kostnader reflekterar inte längre verkligheten.
Balansräkningen påverkas likvärdigt av eventuell kvittning. Om tillgångar och skulder kvittas mot varandra så blir det omöjligt att se hur mycket faktiska skulder och tillgångar som företaget har. Balansomslutningen blir lägre än vad den egentligen borde vara och olika tillgångar och skulder reflekterar inte de verkliga beloppen i bokföringen längre.
Vilka nyckeltal kan påverkas av kvittning?
Många av de viktigaste nyckeltalen som använder sig av resultat- och balansräkningen kan bli väldigt vridna om kvittning har använts i redovisningen. Detta eftersom de räknar ut värden relativt.
Nyckeltal som påverkas är följande:
Soliditet (blir positivt vriden): Beräkningen använder sig av balansomslutning som skulle bli lägre vid kvittning av tillgångar och skulder.
Kassalikviditet (blir negativt eller positivt vriden): Beräkningen använder sig av omsättningstillgångar och korta skulder, om en kvittning sker så blir det relativa värdet mer eller mindre än det borde vara.
Rörelsemarginal (blir positivt vriden): Beräkningen använder nettoomsättning (rörelsens intäkter) som skulle bli lägre vid kvittning mot kostnader.
Kapitalersättningsmarginal (Kan påverkas positivt eller negativt): Finansiella intäkter och nettoomsättning som används i beräkningen kan båda påverkas av kvittning.
Skuldränta (kan vridas positivt eller negativt): Beräkningen använder finansiella kostnader som kan ha kvittats mot intäkter och justerade skulder som kan ha kvittats mot tillgångar.
Räntabilitet på totalt kapital (kan påverkas positivt eller negativt): Finansiella intäkter och/eller balansomslutningen kan bli lägre genom kvittning.
Totalkapitalets omsättningshastighet (kan påverkas positivt eller negativt): Nettoomsättning och balansomslutning som beräkningen använder kan båda påverkas av kvittning.