Tjänstebil - Företaget äger bilen, du får använda den delvis för privat bruk och betalar förmånsbeskattning.
Förmånsbil - Företaget äger eller leasar bilen, du får använda den obegränsat för privat bruk och betalar förmånsskatt som läggs till din lön.
Privatbil - Du äger bilen själv, och om du använder den i tjänsten kan du få 25 kr/mil i ersättning.
Som företagare kan du antingen äga eller leasa bilen som används i din verksamhet. Om bilen används enbart i din verksamhet kan du dra av alla bilkostnader, inklusive driftskostnader och värdeminskning. Alternativt kan du ha bilen som privat ägodel och då kan företaget inte dra av några bilkostnader. Men om du använder bilen för tjänsteresor kan du dra av 25 kr/mil (inkomstår 2023).
Hur väljer man?
Innan du väljer att köpa bilen privat eller med företag finns det flera faktorer att överväga. Hur mycket kör du privat jämfört med i tjänsten? Behöver du en stor eller ny bil, eller räcker det med en mindre eller äldre bil? Din privatekonomi och finansieringsalternativ är också viktiga.
Om du behöver ta ett billån bör du jämföra långivare och ta med det i kalkylen.
Ju mindre bilen kostar och ju mindre du kör, desto mindre skillnad blir det i pris mellan en privatägd och en företagsbil. Men om du har en dyrare bil och kör mycket privat så tjänar du mer på att ha den i företaget och betala förmån.
Värdeminskningen är en av de största faktorerna att överväga. Värdet på en ny bil sjunker drastiskt de första åren, vilket är en kostnad du som privatperson måste räkna med. Men ett företag kan dra av värdeminskningen.
En sak att tänka på är att förmånsvärdet berkäknas enligt bilens model och extrautrustning. Marknadsvärdet på bilen spelar ingen roll för beräkning av förmånsvärdet.
Kalkyl exempel - privatleasing eller företagsleasing
Antaganden
Det är ditt helägda företag
Bilen används mest privat men minst 100 mil per år i tjänsten (för att kunna dra av halva leasingmomsen)
Kontraktet har ingen förhöjd leasingavgift och den månatliga leasingavgiften täcker värdeminskningen.
Efter leasingperioden lämnas bilen tillbaka utan extra betalning.
Månadskostnaderna är 5000 kr inklusive moms för leasing och 1000 kr inklusive moms för löpande kostnader.
Förmånsvärdet är 4000 kr/månad utan avdrag för tjänstekörning. Marginalskatten är 30% och arbetsgivaravgifterna 31,42%.
Kostnad om bilen företagsleasas
Leasingavgift: 4500 kr/månad (utan moms)
Löpande kostnader: 800 kr/månad (utan moms)
Sociala avgifter på bilförmån: 1257 kr/månad (31,42% av förmånsvärdet på 4000 kr/månad)
Sammanlagda kostnader för företaget: 6557 kr/månad
Kostnaden för ägaren: 3493 kr/månad (beräknad med hänsyn till skatter och sociala avgifter på lön)
Företagets sammanlagda kostnad per månad är 6557 kr, inklusive leasingavgift, löpande kostnader och sociala avgifter på bilförmån. För ägaren motsvarar detta en implicit kostnad på 3493 kr per månad, vilket tar hänsyn till skatter och sociala avgifter på lön.
Skatten på förmånen är 1200 kr, vilket leder till en sammanlagd kostnad för ägaren hamnar på 4693 kr per månad (3493 kr + 1200 kr).
Kostnad om bilen privatleasas
Leasingavgift: 5000 kr
Löpande kostnader: 1000 kr
Summa kostnader privat: 6000 kr
För att beräkna den verkliga kostnaden för den bil som du privatleasar, behöver du ta hänsyn till hur många mil bilen körs i tjänst och ta ut milersättning på det. Milersättningen är satt till 25 kronor per mil. Men det är viktigt att komma ihåg att 45 procent av milersättningen som du betalar till dig själv faktiskt är dina egna pengar, beroende på hur du väljer att ta ut dem. Så när du beräknar den totala kostnaden för att privatleasa en bil och använda den i ditt företag, bör du ta hänsyn till både grundkostnaden för leasingen och eventuella kostnader/intäkter för milersättning.