Ett företag kan göra inköp av varor från privatpersoner utan problem. Dock bör man begränsa inköpen för att undvika "svarta" inköp. Vid köp av tjänster bör företaget vara uppmärksamma på arbetsgivaravgifter och försäkra sig om den anlitade är registrerad för F-skatt.
Företag och privatpersoner kan göra affärer med varandra, och ett företag kan enkelt köpa varor från en privatperson. Detta är vanligt förekommande när ett företag köper en möbel från en privatperson via t.ex. Blocket. Men det finns en viktig skillnad mellan ett köp mellan ett företag och en privatperson och mellan två företag.
Moms & skatt
En privatperson är inte momsregistrerad enligt Mervärdesskattelagen (MSL), vilket innebär att de inte är beskattningsbara personer. Därför kan de inte göra avdrag för moms på en faktura. Följaktligen bör företaget som handlat med privatpersonen inte redovisa moms på inköpet.
Det är viktigt att vara medveten om skatte- och momsregler när man gör inköp som företag. Om ett företag regelbundet köper varor i större mängder från en privatperson, kan det hända att privatpersonen bör betraktas som en ekonomisk verksamhet. Detta kan innebära att inköpen betraktas som "svarta" inköp, eftersom privatpersonen har undvikt sin skatteplikt genom att sälja varor som privatperson.
För företag som önskar anlita privatpersoner för tjänster är det viktigt att vara medveten om eventuella skyldigheter. Enligt Skatteverkets vägledning, om betalningen till en privatperson för en tjänst överstiger 9 999 kronor under ett år, kan företaget potentiellt bli den anlitade personens arbetsgivare, med en skyldighet att betala arbetsgivaravgifter. För att undvika denna situation, bör företag som planerar att anlita privatpersoner för större projekt säkerställa att den anlitade personen är registrerad för F-skatt.