Lär dig allt om ombildning av enskild firma till aktiebolag med vår guide. Vi går igenom viktig information som juridisk form, regler och steg för att genomföra ombildningen. Företagare, se till att du är medveten om dessa innan du påbörjar ombildningsprocessen.
När ska man byta till aktiebolag?
Det finns ingen exakt tidpunkt som passar för alla företag att konvertera en enskild firma till ett aktiebolag. Varje företags situation och verksamhet är unik. Men det finns vissa scenarier där det kan vara fördelaktigt att genomföra en konvertering jämfört med att fortsätta som enskild firma. Exempel på sådana scenarier är:
När företaget närmar sig den punkt där det kommer betala statlig skatt, kan det ofta vara fördelaktigt att ha ett aktiebolag ur ett skattemässigt perspektiv. Medan man i en enskild firma betalar skatt på hela företagets vinster, kan man ta ut lön eller utdelningar i ett aktiebolag och fördela inkomsterna jämnare under året.
När företaget utökar och ska anställa fler medarbetare kan det vara fördelaktigt att genomföra en ombildning eftersom man inte är personligt ansvarig för skulderna i företaget, om det är ett aktiebolag, medan man är det om det är en enskild firma. Att ha anställda i ett aktiebolag ger också fler möjligheter till förmåner än vad som finns för anställda i en enskild firma.
Gör ombildningen innan ett årsskifte
Om du överväger att ombilda din enskilda firma till ett aktiebolag eller starta ett aktiebolag, är det viktigt att du fattar ett beslut innan årsskiftet. För att kvalificera för lågbeskattat utdelningsutrymme på 2,75 inkomstbasbelopp (IBB) under beskattningsåret 2023, måste du äga bolaget redan från början av 2023. Detta motsvarar en besparing på 204 325 kr (2,75 IBB året innan, dvs 74 300 x 2,75). Tänk på att detta kan ha en betydande inverkan på dina skatter och ekonomi och bör därför vägas noga innan ett beslut fattas.
Registrera aktiebolaget hos bolagsverket
Det finns ett antal viktiga punkter att ta hänsyn till vid ombildning:
Registrera bolaget hos Bolagsverket via verksamt.se, och se till att inte avsluta din enskilda firma innan aktiebolaget är registrerat.
Ha ett kapital på minst 25 000 kronor som ska läggas in som insats i bolaget. Detta kapital kommer att gå till aktierna som tillfaller bolagets ägare.
Aktiekapitalet måste vara inbetalt och en intyg från banken ska skickas in till Bolagsverket som bevis för detta. Aktiekapitalet kan också vara en form av egendom (apportegendom) som har ett värde för verksamheten, men i så fall krävs det att en revisor gör en värdering av egendomen.
Det måste finnas en styrelse, med minst en suppleant och om företaget har fler än 25 anställda krävs det också att det finns arbetstagarrepresentanter med i styrelsen.
Aktiebolaget tar över den enskilda firman
När den enskilda firman ombildas till ett aktiebolag, krävs det att aktiebolaget tar över alla tillgångar, som inventarier, varulager och eventuella skulder. För att genomföra detta krävs en värdering av det som ska köpas upp. En erfaren redovisningskonsult eller revisor kan hjälpa dig med detta.
Det finns två olika metoder för att utföra värderingen. Det första alternativet är att basera värderingen på marknadsvärdet, vilket innebär att aktiebolaget betalar samma pris för tillgångarna som de skulle ha sålts för på en öppen marknad. Om företaget har stora tillgångar kan det krävas ett värderingsintyg utfärdat av en person med relevant kompetens. Aktiebolaget kommer sedan att göra avdrag för eventuella skulder kvar i den enskilda firman.
Det andra alternativet är att betala för det bokförda värdet på tillgångarna. En fördel med detta är att det inte finns risk för vinstskatt i den enskilda firman.
Överlåtelseavtal
Börja med att skappa ett beslut i aktiebolagets styrelse för att ta över den enskilda firman. Upprätta ett skriftligt dokument som bekräftar detta beslut och skapa sedan ett överlåtelseavtal mellan aktiebolaget och den enskilda firman. I avtalet ska det framgå vad som köps och till vilket pris. Avtalet ska signeras i både aktiebolaget och den enskilda firman för att säkerställa parternas införståelse med köpet.
Förbjudetlån vid ombildning
Om ett företag vid ombildning har fler skulder än tillgångar kan det uppstå ett så kallat förbjudet lån. För att undvika att beskattas på detta lån krävs det att skillnaden mellan skulderna och tillgångarna betalas ut vid ombildningen.
Anmäl avregistrering för den enskilda firman
När aktiebolaget har genomfört uppköpet, ska den enskilda firman avregistreras. Detta innebär att du måste avsluta F-skatt, eventuella kassaregister och momsregistreringar samt avregistrera dig som arbetsgivare. Hela processen kan ske enkelt och smidigt via verksamt.se där du kan göra alla nödvändiga avregistreringar.
Det är viktigt att komma ihåg att bokföringen för den avvecklade enskilda firman måste sparas i sju år efter det att verksamheten har avslutats.