Vad gör en revisor?
En revisor är en auktoriserad person som har genomfört en teoritisk samt praktisk utbildning om totalt sex år. Revisorn behöver dessutom ha passerat revisorinspektionens prov.
Arbetet som en revisor utför består i största del av att granska en verksamhets redovisning och förvaltning för att säkerställa att styrelsen tar väl hand om verksamheten genom deras förvaltning och för att säkerställa att den finansiella informationen är korrekt och ger en rättvis bild av verksamheten. Revisorn kontrollerar dessutom att verksamheten följer de aktuella lagar och regler som gäller.
Revisorns roll måste vara opartisk och självständig för att säkerställa neutralitet och kvalite i revisorns utförda arbete. Trots detta så kan revisorn, så länge neutraliteten inte äventyras, ge råd om bl.a. ekonomiska frågor.
Mer specifikt så kan en revisors uppgifter bestå av följande:
Granskining av årsredovisning
Granskning av styrelsens förvaltning
Annan granskning av t.ex specifika åtgärder
En revisor har ett stort ansvar
Det kan anas att en revisor har ett stort ansvar gentemot aktieägarna men även mot styrelsen, myndigheter, m.m. Att granska och säkerställa finansiell rapportering inom verksamheter är ett stort och viktigt arbete som måste utföras med absolut noggrannhet. En auktoriserad revisors godkännande är en kvalitetsstämpel på företagets rapportering och förvaltning.
Om en revisor däremot inte skulle leva upp till det ingående och omfattande arbete som förväntas enligt god revisionssed så riskerar denna skadestånd mot bl.a. aktieägarna enligt 37 § revisionslagen (SFS 1999:1079).
När behöver jag en revisor?
Om du bedriver en enskild firma eller ett handelsbolag så finns det inga krav på att ha en revisor. Om det däremot är så att du bedriver ett aktiebolag - som många av oss gör - då så kan du behöva anställa en revisor för att granska ditt bolag.
Aktiebolag är skyldiga att ha en revisor om de skulle överstiga två av dessa följande värden för båda två av de senaste räkenskapsåren.
Fler än tre anställda (medeltal)
Mer än 1,5 miljoner kronor i balansomslutning
Mer än 3 miljoner kronor i nettoomsättning