Vill du veta vilket alternativ som är bäst - att köpa eller leasa en bil? Jämför de totala kostnaderna över leasingperioden eller ägandet. Leasing kräver en handpenning och en månatlig avgift som är mindre kapitalintensivt för företag. Vid leasing betalar du halv momssats. Ta hänsyn till restvärdet och räntan vid slutet av leasingperioden. Men det kan vara svårt att avgöra exakt restvärde och hur många mil som kommer att köras. Överskjutande mil kan bli dyrt. Vid tillbakalämnandet kan extra kostnader tillkomma vid högre slitaget på bilen.
Köpa företagsbil
Att köpa en tjänstebil kan vara en smart investering om ditt företag har god likviditet. Istället för att leasa, kan det vara fördelaktigt att köpa bilen direkt för att dra nytta av de skattemässiga avskrivningarna och göra bilen till en tillgång i företagets balansräkning. Men det är viktigt att komma ihåg att ägande av bilen innebär ytterligare kostnader som service, reparation, besiktning och mer.
En annan faktor att överväga är att momsen på inköp av personbilar vanligtvis inte är avdragsgill, vilket kan påverka företagets utgifter. Därför är det viktigt att noggrant utvärdera om köp av tjänstebil är rätt beslut för företaget. Tänk på att bilens användning och kostnader kommer att påverka företagets resultat och räkenskaper på lång sikt.
Leasa företagsbil
Leasing är ofta det mer förmånliga alternativet för företag som vill ha en tjänstebil. Istället för att lägga ut en stor summa pengar på bilköp, kan leasing minska kostnaderna och minska belastningen på företagets balansräkning. Dessutom är halva momsen och hela kostnaden för leasinghyran vanligtvis avdragsgill, vilket kan bidra till att ytterligare minska kostnaderna.
I vissa leasingavtal ingår också service och reparationer, vilket kan minska risken och den totala kostnaden för företaget. Det finns två olika typer av leasing att överväga:
Operationell leasing
Finansiell leasing
Finansiell leasing
En finansiell leasing är vanligtvis det bilhandlarna erbjuder när det kommer till leasing av tjänstebilar. Detta är i grunden en form av billån där företaget binder sig för en period på 24-48 månader och köper bilen efter att leasingavtalet har löpt ut. Detta kan liknas vid att köpa en bil på avbetalning, men med fördelen att företaget inte behöver investera lika mycket pengar på en gång.
Vid en finansiell leasing är det företaget som står för alla kringkostnader som service och reparationer. Det är också företaget som står för risken om bilen tappar i värde mer än vad som förutsågs. Om restvärdet är högre än bilens värde vid leasingperiodens slut, måste företaget betala mellanskillnaden.
En finansiell leasing ger företaget större möjlighet att påverka kostnaderna än vad en operationell leasing gör. Företaget kan välja att ta hand om bilen själva och genom att vara noggrann med underhållet kan man minska kostnaderna. Men det innebär också att företaget står för en större risk.
Operationell leasing
Vid operationell leasing har företaget full koll på kostnaderna då allt utom drivmedel oftast ingår i leasinghyran. Detta gör att företaget kan planera sin budget mer noggrant och undvika överraskande kostnader. Vid slutet av leasingavtalet lämnas bilen tillbaka som en vanlig hyrbil, vilket innebär att företaget inte behöver tänka på försäljning eller värdering av bilen.
Månadskostnaden vid operationell leasing är oftast något högre än vid finansiell leasing, men administrationen för företaget är betydligt mindre. För företag med många tjänstebilar kan den interna administrationen bli kostsam, och då kan operationell leasing vara ett bättre alternativ för att minska administration och hantering av flera bilar samtidigt.
En annan fördel med operationell leasing är att det är enklare att byta ut bilar mot nyare och mer effektiva modeller. Detta kan leda till lägre bränslekostnader och mindre underhållskostnader i längden. Nackdelen med operationell leasing är att företaget inte äger bilen och därmed inte kan påverka dess värdeutveckling, vilket kan leda till högre kostnader vid försäljning av bilen.