Milersättningen för 2024 är exakt likadan som den under 2023. Det har inte skett några förändringar i beloppen
Vad är milersättning (bilersättning)?
Milersättning, även känd som bilersättning, är en form av ersättning som arbetsgivare kan ge för kostnader som uppstår när man kör bil i arbetet, såsom slitage och bränslekostnader. Det är avsett att hjälpa till att täcka de extra kostnaderna och gäller för alla typer av företag.
Om man inte fått ersättning från arbetsgivaren kan man göra avdrag i deklarationen för att få tillbaka pengar för kostnaderna. Observera att milersättning inte ersätter andra kostnader såsom parkeringsavgifter, böter eller trängselskatter.
Oftast så har man också rätt till traktamente på en tjänsteresa. Traktamente - vad gäller?
Hur mycket får man i milersättning?
För att beräkna din milersättning behöver du endast veta hur många mil du har kört. Skatteverket har ett schablon för beloppen du kan få, beroende på bilens typ:
25 kr per mil du har kört med din egen bil (privata bil) ovaset drivmedel
9.5 kr per mil för eldriven förmånsbil (företagsbil)
12 kr per mil med förmånsbil som drivs av bensin eller diesel
Multiplicera det belopp som stämmer med bilen du kört, så får du fram din skattefria milersättning. Om du betalar mer milersättning än schablonbeloppet, kommer överstigande del beskattas som vanlig lön. Det innebär att arbetsgivaravgift och inkomstskatt kommer ske på överstigande del.
Bokföra milersättning
Bokföring av milersättning varierar beroende på om det är ett aktiebolag eller en enskild firma. I aktiebolag bokförs skattefria milersättning på konto [7331] och skattepliktiga milersättning på konto [7332]. En enskild firma bokförs det på konto [5841] för avdragsgill milersättning och konto [5842] för icke avdragsgill milersättning.
Bokförings exempel - Enskild firma
Ägaren i en enskild firma har kört 100 mil med sin egen bil och kommer att erhålla en skattefri milersättning på 25 SEK per mil och en skattepliktig milersättning på 6 SEK per mil. Den skattepliktiga milersättningen bokförs som en icke avdragsgill milersättning för att undvika uttagsbeskattning.
I bokföringen visas detta med en kredit på konto 3 100 för egen insättning [2018] och en debet på konto [5841] för milersättning, avdragsgill med 2 500 kronor och en debet på konto [5842] för milersättning ej avdragsgill med 600 kronor.
Bokförings exempel - Aktiebolag
Ägaren till Företaget AB har upprättat en körjournal som visar att han har kört 200 mil med sin egna bil och därmed har rätt till skattefri milersättning upp till 5 000 kronor (25 x 200). Han bokför in skulden enligt nedan och behöver sedan skapa en verifikation till utbetalningen (genom att debitera [2893] och kreditera [1930]).
I bokföringen ovan visas en debitering på 5 000 till kontot skattefria milersättningar [7331] som motkonto används [2893] (skulder till närstående personer, kortfristig del) som krediteras med 5 000 kronor.
Varför du aldrig ska deklarera milersättning privat
Det finns en gräns på 11 000 kronor per år för avdrag av resekostnader i din privata inkomstdeklaration. Men med hjälp av ditt företag, oavsett om det är en enskild firma eller ett aktiebolag, kan du ta ut hela beloppet skattefritt och samtidigt minska bolagets resultat och därmed bolagsskatten.
Om man har haft resekostnader på exempelvis 16 000 kronor för bilresor till kunder kan man då dra av 5 000 kronor extra via företaget. Så hantera dina resekostnader via ditt företag och inte i din privata inkomstdeklaration, men kom ihåg att ha körjournaler för att kunna visa upp för Skatteverket vid eventuella förfrågningar.